Skip to main content

Blog

Terug naar overzicht

Hoe kies je de juiste bindwijze?

2.png

Hoe kies je de juiste bindwijze?

Wanneer je begint met het plannen maken voor een boek, magazine of brochure, zijn er een paar punten waarmee je rekening moet houden. Welk formaat moet het zijn en hoe moet de lay-out eruitzien? Welke papiersoort is geschikt voor mijn drukwerk? Hoe bind ik ze?

Vooral de laatste vraag roept vaak veel vraagtekens op. Om je te helpen het meeste uit je drukwerk te halen hebben we alles wat je moet weten verzameld over de meest gebruikte bindwijzen.


3.png

Waarom is de keuze van de bindwijze zo belangrijk?

Je kunt natuurlijk de goedkoopste optie kiezen voor je drukwerk dat gebonden moet worden tot een boek, brochure of magazine. De bindwijze heeft echter niet alleen invloed op het uiterlijk en de levensduur, maar ook op de leeservaring. Elk type binding heeft zijn eigen openingsgedrag en beïnvloedt hoe jouw lezers het drukwerk in hun handen houden en waarnemen. Probeer je dus altijd voor te stellen hoe het voor jou zou voelen om een boek of tijdschrift te lezen met die specifieke bindwijze.

Welke dan…?

Zodat je je bij een bestelling geen zorgen hoeft te maken bij het kiezen van de juiste bindwijze hebben we hier alles samengevat wat je moet weten over de meest voorkomende bindwijzen.

10.jpg

Geniet gebrocheerd.

Voor een dunnere brochure of magazine is geniet brocheren een uitstekend alternatief. Geniet gebrocheerd betekent dat we het drukwerk binden met 2 nietjes in de rug. Dit kan al vanaf 8 pagina’s tot wel 80 pagina's. Dit is wel afhankelijk van het papiersoort en de maatvoering.
Deze bindwijze zorgt ervoor dat het drukken van een brochure een stuk voordeliger is dan andere bindmethoden. Voordelig brochures drukken doet u dus bij drukkerij Boonen.


5.png

Genaaid gebrocheerd, softcover of hardcover.

Genaaid gebrocheerd is een manier van boekbinden en wordt gebruikt voor boeken met een softcover. Het is de sterkste manier van inbinden voor boeken met een zacht omslag.De katernen worden met garen aan elkaar genaaid. Daarna wordt de rug gelijmd en de omslag van het magazine aangebracht. Dit is wel de stevigste manier om een boekwerk af te werken. Het boekwerk heeft hierdoor een lange levensduur. Genaaid gebonden ook wel beter bekend als een boek met harde kaft of een hardcover. Dit is wel de meest luxe variant voor de afwerking van een boek. Afgewerkt met schutbladen, een kapitaalbandje en of leeslint en nog veel meer bestaat tot de mogelijkheden.


Garenloos gebrocheerd.

De katernen worden op elkaar gelegd en op de rug verlijmd. Daaromheen komt het omslag. Vlak voor het lijmen van deze katernen wordt er een klein beetje van de rug afgefreest Hieronder ontstaat er in de rug een reliëf waar de lijm tussen loopt. Zo komen de katernen vast te zitten aan het omslag. Bij deze techniek wordt er geen garen gebruikt maar alleen lijm. Bij producten die intensief gebruikt worden is het verstandig om deze te binden met PUR-lijm. Dat is in de eerste plaats van toepassing voor hoogwaardige brochures die een lange levensduur moeten hebben, jaarverslagen, vakbladen, productbrochures. Voor producten waarbij vooral op de kosten gelet moet worden en een lange levensduur sowieso op de tweede plaats komt, is hotmelt vaak de meest logische keuze. 



6.jpg

Wire-o

Voor het inbinden van drukwerk is de wire-o binding soms een perfecte oplossing. De pagina’s worden bij wire-o bij elkaar gehouden door een spiraal van staal of kunststof. Wire-o is bij uitstek geschikt voor drukwerk dat plat open moet blijven liggen, zoals agenda’s, jaarverslagen en  Maar zeker ook voor kalenders.

7.png

Heb je een vraag?

Dit zijn maar een paar voorbeelden om je brochure, boek of magazine te binden.

Er zijn dus meerdere aspecten die je in overweging moet nemen om tot een goede keuze te komen.

Ik kan me goed voorstellen dat je hierover vragen hebt, neem daarom gerust contact met ons hierover op. We adviseren je graag wat voor jou product de beste oplossing zal zijn.


8.jpg

         Onze passie en persoonlijke benadering maken het verschil.